Hulp bij perfectionisme
Vaak wordt perfectionisme gezien als een kwaliteit. Het geeft aan dat je nauwkeurig bent en je je werk niet afraffelt. Maar is het een kwaliteit? Of is het een valkuil? Het kan zijn dat je veel tijd bezig bent om de puntjes op de i te zetten, waardoor je niet toe komt aan ander werk. Dit kan leiden tot frustratie, irritatie en druk van werkzaamheden.
Als je perfectionistisch bent, kun je vaak niet meer hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. Jij wilt zelf een bepaalde kwaliteit opleveren waar de ander (opdrachtgever, baas) niet om gevraagd heeft. Het is je eigen overtuiging dat je het niet met minder resultaat kunt opleveren. Het is goed om het beste uit jezelf te halen, maar niet ten koste van je eigen welbevinden. Je mag best nauwkeurig zijn, dat is een prachtige kwaliteit, maar je hoeft er niet in door te slaan.
Enkele kenmerken die bij perfectionisme horen, maar die je mogelijk in de weg zitten, zijn:
- Twijfel over je eigen kunnen
- Bang zijn voor de mening van de ander
- Fouten zien als persoonlijk falen
- Een 8 is niet voldoende; een 10 wel
- Alles controleren
- Niet kunnen delegeren
- De lat hoog leggen voor jezelf en voor de ander
- Balans tussen kwaliteit en kwantiteit verliezen
- Heel veel moeten van jezelf
- Het voor iedereen goed willen doen
- Altijd bezig met de ander en niet met jezelf
- Zorgen dat iedereen het leuk en aardig heeft
- Er altijd perfect uit willen zien
- Doen voor de buitenwereld alsof je leven/relatie perfect is
Kortom je wilt perfect zijn en hebt er last van omdat het je veel tijd kost, irritatie oplevert en moe maakt. Wanneer jij dit ook zo ervaart, is het goed te kijken wat de achterliggende reden is dat je dit gedrag vertoont.
Perfectionisme kan een zelfbescherming zijn. Je wilt jezelf beschermen tegen kritiek van de ander. Het kan ook te maken hebben met faalangst. Samen kijken we naar de bron van jouw perfectionisme. Naar de kwaliteit die er achter schuilt. Je leert hoe meer los te laten, meer te relativeren, bewust te worden dat imperfectie bestaat en normaal is. Je mag vanuit zelfcompassie weer naar jezelf kijken en leren van je fouten. Ik maak hierbij gebruik van de methodieken Kernkwadrant, systemisch werken, RET en ACT.
Neem vrijblijvend contact op voor een eerste gesprek