Psycholoog Noord-Oost

Praktijk van Monique Reitsema
bg

Persoonlijke groei en ontwikkeling

Persoonlijke groei gaat over zelfontwikkeling. We spreken ook wel over persoonlijke ontwikkeling. Ik ben van mening dat je je leven lang kunt leren. Natuurlijk kun je kennis vergaren en vaardigheden leren, maar je kunt ook leren van jezelf. Ik geloof in persoonlijke groei, zelfreflectie en leren van je eigen gedrag. Ik geloof ook dat ieder mens zijn eigen thema’s heeft die hij tegenkomt in zijn leven; soms ontdek je die pas na een heftige gebeurtenis als scheiding of verlies van een baan. Het is altijd mogelijk om persoonlijke te groeien; je moet er alleen voor open staan. Ook kan persoonlijke ontwikkeling aan de orde komen als je de volgende vragen hebt:

 • Ik vind het moeilijk om “nee” te zeggen
 • Ik ben bang voor afwijzing
 • Ik ben altijd bezig wat anderen van me vinden
 • Ik denk vaak negatief over mezelf
 • Ik voel me minderwaardig
 • Ik trek me terug in (nieuwe) in groepen of gezelschappen
 • Ik ga conflicten uit de weg

Persoonlijke groei kan gaan over ontwikkeling van diepe waarden als zelfvertrouwen, zelfacceptatie, eigenwaarde, zelfwaardering, zelfstandigheid. Het draait om wie je zelf bent als persoon, jouw waarden en normen, jouw kwaliteiten, jouw ontwikkelpunten, jouw gedrag. Zelfkennis is belangrijk in je (werk)leven. Als je weet hoe je zelf acteert in bepaalde situaties kun je ervoor kiezen om dit gedrag uit te breiden of aan te passen. Je neemt jezelf overal en altijd mee naar toe; als je een relatie aangaat, als je gaat solliciteren, als je jezelf moet presenteren... hoe mooi is het dan als je precies weet wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en hoe je dat kunt bereiken.

Hoe pakken we zelfontwikkeling aan?

Allereerst kijken we waar je in wilt groeien en wat nu je groei belemmert. We kijken naar je kwaliteiten en valkuilen met methodieken als Kernkwadrant en 360° feedback. We focussen op jouw kracht en belangrijke waarden in je leven. We kunnen kijken naar gedrag wat je in bepaalde situaties wilt veranderen en hoe je dat met bijv Geweldloze communicatie of inzicht in gedragstijlen kunt doen. Voor dat laatste neem ik je mee op reis naar de wereld van verschil; waarin we kijken naar jouw gedragstype en wat maakt dat je dit gedrag inzet.

Persoonlijke groei en ontwikkeling is een breed begrip; jij breng je vraag in en samen kijken we naar jouw doelen die je wilt halen. Iedere vraag mag aan bod komen.

Maak een afspraak om samen aan jouw persoonlijke groei te gaan werken


Tags: persoonlijke groei, zelfontwikkeling, coaching, friesland, leeuwarden, drachten

Psycholoog Reitsema in Noord-Oost Friesland, Leeuwarden en Drachten

Monique Reitsema

 • Geregistreerd therapeute
 • Afspraak op korte termijn
 • Geen verwijsbrief nodig
 • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Heb je nog vragen?

Neem hierover dan gerust contact met mij op. Je bent van harte welkom.

Afspraak inplannen?

Kies simpelweg de gewenste locatie, dag en tijd in mijn online agenda.

Ervaringen van anderen