Psycholoog Noord-Oost

Praktijk van Monique Reitsema
bg

Therapie bij hechtingsproblemen

Hechtingsprobematiek gaat over de band tussen jou en je ouders of verzorgers. Deze band bouw je op in je eerste levensjaren en is van invloed op jouw ontwikkeling. Als hechting in je jongere jaren niet goed verloopt kan dit later problemen veroorzaken. We noemen dit dan onveilige hechting. Jouw zelfbeeld en hoe je relaties aangaat met anderen komt voort uit je onveilige hechting. Er zijn vier hechtingsstijlen:

  • Veilige hechting
  • Vermijdende hechting
  • Ambivalente hechting
  • Gedesorganiseerde/gedesoriënteerde hechting

Veilige hechting

In geval van veilige hechting is er voldoende aandacht geweest voor je als kind en waren je ouders een veilige haven om op terug te vallen. Je hebt geleerd op jezelf en anderen te vertrouwen.

Vermijdende hechting

In geval van vermijdende hechting, wat we ook wel bindingsangst noemen ben je wantrouwend. Je gedraagt je afstandelijk naar anderen en doet het liefst de dingen alleen. Je ouders waren in contact met jou vaak negatief en afwijzend.

Ambivalente hechting

Als je ambivalent gehecht bent, ervaar je wisselingen in je stemming. Het ene moment is het goed; het andere moment slaat dit om naar afhankelijk gedrag. Je bent bang om verlaten te worden. We noemen dit ook wel verlatingsangst. Deze hechtingsstijl kan ontstaan wanneer je ouders/verzorgers overbezorgd, inconsequent, onvoorspelbaar waren. Daarnaast ontbrak hun aanwezigheid op cruciale momenten.

Gedesorganiseerde en gedesoriënteerde hechting

Tot slot bestaat er gedesorganiseerde en gedesoriënteerde hechting wat vaak voorkomt bij kinderen die misbruikt of verwaarloosd zijn. Soms ben je dan in de war en weet je in situaties niet hoe je moet reageren. Er ontstaat een grote moeite om een relatie aan te gaan. Er bestaat ook nog een psychische stoornis die we reactieve hechtingsstoornis noemen; deze komt alleen voor bij extreme verwaarlozing, mishandeling of frequente wisseling van verzorgers.

De invloed van onveilige hechting ongedaan maken

Onveilige hechting kan invloed hebben op je zelfbeeld en eigenwaarde. Het kan ook je vertrouwen aantasten. Je kunt last krijgen van faalangst, een laag zelfvertrouwen en gevoelig zijn voor stress. Samen onderzoeken we in hoeverre het kan zijn dat je onveilig gehecht bent en welke vorm je tegenkomt. We werken aan je zelfvertrouwen; je eigenwaarde en hoe om te gaan met partners. Ik pas hiervoor verschillende methodieken toe, waarvan bijv. familieopstellingen een mooie manier is om je onbewust patroon in de hechting zichtbaar te maken.

Wil je meer informatie over wat ik voor je kan betekenen of zou je graag een afspraak maken? Neem dan gerust contact met mij op. Je bent van harte welkom.


Tags: hechtingsproblemen, therapie, leeuwarden, drachten

Psycholoog Reitsema in Noord-Oost Friesland, Leeuwarden en Drachten

Monique Reitsema

  • Geregistreerd therapeute
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Heb je nog vragen?

Neem hierover dan gerust contact met mij op. Je bent van harte welkom.

Afspraak inplannen?

Kies simpelweg de gewenste locatie, dag en tijd in mijn online agenda.

Ervaringen van anderen