Psycholoog Noord-Oost

Praktijk van Monique Reitsema
bg

Verwerken van rouw en verlies

Rouwen hoort bij het leven. Zoals de dood ook hoort bij het leven. Maar we rouwen allemaal op ons eigen manier. Er is geen goed of slecht. Rouwen komen we allemaal tegen op een gegeven moment. Als er een dierbare overlijdt laat dit een grote leegte na; een leegte waar je je niet op kunt voorbereiden. Misschien was er een langdurig ziekbed of is iemand plotseling uit het leven gerukt. Voor de nabestaanden is het vaak moeilijk te bevatten dat de overledene nooit meer terugkomt. Wat altijd zo normaal en gewoon was, is ineens niet meer... dit doet intens pijn en kan veel emoties oproepen; naast verdriet soms ook schuld, woede, ontkenning, ongeloof. De vraag is hoe je er mee om gaat om het verlies een plek te geven.

Rouw in de brede zin van het woord

Ook kan je rouwen vanwege baanverlies of scheiding. We denken vaak dat rouwen alleen hoort bij sterfgevallen, maar rouwen gaat om wat er ooit was en wat verloren is gegaan. En dat kan een baan zijn: je mist je collega’s, het sociale contact; dat je meedraait en meedoet in de maatschappij, ineens kan dat wegvallen bij een ontslag. Of na een scheiding: je mist je levenspartner, je maatje; de gezelligheid die er was. Er is niet één manier om te rouwen. Rouw is persoonlijk en ieder heeft zijn eigen manier en tijd daarvoor nodig.

Rouw bestaat uit verschillende fasen die samen een rouwcurve of verandercurve vormen. Iedere fase gaat gepaard met emoties. En je kunt stappen niet overslaan. Wel kan het voor de ene persoon sneller gaan dan voor de andere. Het is echter voor iedereen goed om ondanks de pijn in het leven te blijven staan en te proberen te kijken naar de positieve dingen in het leven; hoe moeilijk ook. Om de draad weer op te pakken.

Ondersteuning bij rouw

Herken je dat je zit in een fase van rouw? Wil je steun bij de verwerking van je verlies? Samen kijken we wat jouw gebeurtenis heeft betekend en hoe je je verlies verwerkt; of hoe je dat anders zou willen verwerken. We zoeken naar de lichtpunten in je leven en nemen samen de stappen om te komen tot het nieuwe begin. Neem hiervoor vrijblijvend contact met mij op. Je bent van harte welkom.


Tags: rouw, verlies, overlijden, scheiding, ontslag, leeuwarden, drachten

Psycholoog Reitsema in Noord-Oost Friesland, Leeuwarden en Drachten

Monique Reitsema

  • Geregistreerd therapeute
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Heb je nog vragen?

Neem hierover dan gerust contact met mij op. Je bent van harte welkom.

Afspraak inplannen?

Kies simpelweg de gewenste locatie, dag en tijd in mijn online agenda.

Ervaringen van anderen