Als je bindingsangst hebt vind je het lastig om je te binden aan mensen. Meestal komt dit aan de orde in liefdesrelaties. Je merkt dat je in een relatie afstand houdt en je zorgt er (onbewust) voor dat de relatie zich nooit zover ontwikkeld dat er echte intimiteit ontstaat. Je merkt dat je controle wilt houden over je relatie. Het kan ook zijn dat je ervoor zorgt dat er geen echte relatie kan ontstaan door uitspraken te doen als: “door de week heb ik het te druk”; “ik ben niet zo van het samen slapen”; “ ik moet morgen weer vroeg werken en ben liever in mijn eigen omgeving”. Of dat je juist in een relatie afstand blijft creëren door vreemd te gaan en ontrouw te zijn. Of dat je in een prille relatie juist intiem bent geweest, waarna je een angst bespeurt en kiest om geheel te breken met de persoon met wie je intiem was. Deze laatste blijft vaak in verwarring achter, omdat het moment van samenzijn juist zo fijn was. Zelf ben je ook in verwarring door je gevoelens en angst om deze gevoelens toe te laten. Enige kenmerken van bindingsangst zijn:
Bindingsangst komt voor uit een onveilige hechting. De band met je ouders in de beginjaren kan onbewust doorpelen in volwassenheid. Bindingsangst kan samengaan met verlatingsangst. Je eigenwaarde kan een grote rol spelen bij bindingsangst. Samen onderzoeken in hoeverre jouw bindingsangst je belemmert. We onderzoeken wat maakt dat je de angst hebt om een relatie aan te gaan; wat je angst precies is. In geval van bindingsangst zal zowel cognitief als met lichaamswerk gewerkt worden omdat het goed kan zijn dat je je niet bewust bent van je bindingsangst.
Wanneer je bij jezelf de moeilijkheden rondom dit thema herkent, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op voor vragen over mijn hulp of het maken van een afspraak. Je bent van harte welkom.